OKTOBER: Actiemaand borstkanker! Belang van gezonde voeding.

Een gezonde leefstijl met een evenwichtig voedingspatroon is voor iedereen belangrijk.  Bij kanker heeft het voedingsadvies vooral een ondersteunende rol. Door te zorgen voor een goede voedingstoestand en vermindering van bepaalde klachten, helpen we onrechtstreeks bij de behandeling.

 

Vanaf de diagnose kan er gestart worden met gevarieerde voeding die voldoende energie en voedingsstoffen levert. Wanneer dit onvoldoende blijkt, wordt een energie-en eiwitverrijkte voeding aanbevolen. Ondervoeding is niet enkel een te laag lichaamsgewicht, maar wel het verlies van spiermassa/het veranderen van de lichaamssamenstelling door tekorten aan energie, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit heeft nadelige effecten op de behandelingen, de toegebrachte schade, het herstel, het functioneren, bijkomende ziektes, de weerstand, enz. 

...

 

Meer dan de helft van de kankerpatiënten geraakt ondervoed doordat hun eetgewoonten veranderen. De meest voorkomende klachten tijdens en na de behandeling zijn:

  • Gebrek aan eetlust
  • Afkeer van bepaalde voedingsmiddelen
  • Misselijkheid en braken
  • Vermoeidheid

 

De klachten kunnen we niet vermijden, maar wel verbeteren aan de hand van kleine tips, vb.:

  • Neem meerdere kleine maaltijden in een dag.
  • Drink regelmatig, maar niet vlak voor de maaltijd.
  • Rust na de maaltijd, maar ga niet platliggen.
  • Zachte voeding lukt vaak beter dan harde voeding.
  • Vermijd etenslucht en sterke geuren.

 

Bij sommige patiënten blijft het gewicht gelijk of neemt het zelf toe. Hierbij kan aangepast voedingsadvies een meerwaarde zijn om overgewicht te vermijden en het risico op een andere soort kanker of welvaartsziekte te beperken.

 

Zowel tijdens als na de behandeling van kanker is het belangrijk om te werken aan een gezonde levensstijl. Daarom geef ik graag nog enkele tips:

  • Streef naar een gezond gewicht en probeer dit te behouden.
  • Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag. Vermijd het lang stilzitten, sta regelmatig recht en doe een kleine wandeling. Elke stap telt!
  • Drink minstens 1,5 liter water per dag. Water met aroma kan zorgen voor wat afwisseling.
  • Eet veel groenten (250-300g) en fruit (2-3 stuks) en varieer zoveel mogelijk.
  • Eet veel volkorenproducten: havermout, volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst.
  • Eet regelmatig peulvruchten: kikkererwten, linzen, bonen.
  • Vermijd bewerkte voeding en verzadigde vetten: kant-en-klare gerechten, fastfood, koek en gebak, bewerkt vlees, boter.
  • Beperk de consumptie van rood vlees.
  • Vermijd suikerrijke tussendoortjes: snoep, koeken, chocoladerepen, ijscoupes, wafels.
  • Vermijd dranken met toegevoegde suikers.
  • Drink zo weinig mogelijk alcohol.
  • Pas jouw huidig voedingspatroon stap per stap aan. Een diëtist(e) kan jou daarbij helpen.

 

Voor meer info en voedingsadvies op jouw maat:

Diëtiste Tessa Valcke

Zwijnlandstraat 23, 8970 Poperinge

www.diëtiste.be 

0476/545162 - tessa@diëtiste.be