Wat mogen we verwachten van het coronavaccin?

Effectiviteit van 95%

44 000 mensen werken vrijwillig als testpersoon mee aan het onderzoek van Pfizer/BioNtech. De helft kreeg het vaccin toegediend, de andere helft een placebo. 170 van die proefpersonen liepen ondertussen een besmetting op met het Covid-19 virus: 162 van hen ontvingen een placebo en 8 van hen ontvingen effectief het vaccin.

 

11 dagen na het toedienen van het tweede spuitje, dat na zo'n 3 weken nodig is om de bescherming te optimaliseren, zagen de onderzoekers al een opvallend verschil in bescherming. Na een maand merken de onderzoekers een effectiviteit van 95%.

...

 

De vaccinatie zorgt ervoor dat ons immuunsysteem antilichamen aanmaakt die ons beschermen van zodra we besmet raken met het Covid-19 virus.

 

Effectiviteit op lange termijn onbekend

De onderzoekers laten weten dat die bescherming van 95% gegarandeerd kan worden tot 3 maanden na de inenting. De effecten op langere termijn zijn nog niet bekend. Ook is er nog niet voldoende zekerheid over het al dan niet kunnen blijven doorgeven van het virus.

 

Ondanks de voorlopig goede resultaten, lijkt het dus niet verstandig te zijn om nu al grootse plannen te maken voor 2021 of om er van uit te gaan dat we binnenkort opnieuw iedereen kunnen knuffelen. Ook duidt dit op het blijvend belang van de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en handen wassen.

 

Vaccinaties in ons land

Ons land zal vanaf 5 januari vaccinaties toedienen.

 

 

Het Agentschap Zorg en Gezondheid bundelde alle informatie op de website www.laatjevaccineren.be.

 

Bron: Vlaamse Ouderenraad